အခ်ိဳမႈန္႔ ဆိုတာ ဘာလဲ" ဘယ္ေလာက္မ်ားအႏၱရာယ္ ေပးႏွိုင္လဲသိေစခ်င္ DrKo Ko Gyi
ခ်စ္မိတ္ေဆြ....... သင့္အိမ္ထဲမွာ သင္ႏွင့္အတူ သင့္မိသားစုကိုပါ အသံတိတ္ သတ္ျဖတ္သြားႏိုင္တဲ့ လူသတ္သမားကို သင္ကိုယ္တိုင္ အိမ္ထဲသို႔ ဖိတ္ေခၚထားမိသလားဆိုတာ မိတ္ေဆြကိုယ္တိုင္ စီစစ္သင့္ပါၿပီ။
ေရရွည္ မွန္မွန္ စားသြားရင္ ဒီေလာက္အႏၱရာယ္ မ်ားပါတယ္ဆိုတဲ့ အခ်ဳိမႈန္႔ဆိုတာ Monosodium glutamate(MSG) လို႔ေခၚတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ Glutamic Acid လို႔ေခၚတဲ့ Amino Acid တစ္မ်ိဳး ပါ၀င္ျပီး စားစရာထဲထည့္လိုက္ရင္ Free Glumate ေတြ အျဖစ္ကို ေျပာင္းလဲသြားကာ အစားအေသာက္ေတြရဲ့ အရသာကို ဓာတုနည္းနဲ႔ လွ်ာေပၚမွာ ဆပြား တိုးေပးလိုက္တာ ျဖစ္ပါတယ္။အခ်ဳိမႈန္႔ဟာ ဟင္းခတ္ပစၥည္းတစ္ခု ဟုတ္ပါသလား?ပံုမွန္သံုးသင့္တဲ့ ဟင္းခတ္ အေမႊးအၾကိဳင္တစ္ခု လံုး၀မဟုတ္ပါ။ နည္းနည္းစားစား မ်ားမ်ားစားစား ေရရွည္ စားရင္ အႏၱရာယ္ကေတာ့ ရွိတာပါပဲလို႔ ပညာရွင္မ်ားက ေျပာၾကားပါတယ္။ Good Manufacturing Practice (GMP) လို႔ေခၚတဲ့ ကမၻာ့အဆင့္ ထုတ္လုပ္မွဳ စနစ္ေကာင္း (GMP စနစ္) ရဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ထုတ္လုပ္တဲ့ ေနရာမွာ အခ်ိဳမွဳန္႔ လံုး၀ မပါပါဘူး။အခ်ိဳမွဳန္႔ကို ေရရွည္ပံုမွန္ စားသံုးသြားရင္ ဘာဆိုးက်ိဳးေတြ ရွိလာႏိုင္မလဲ။
No comments:
Post a Comment